wimhof

Kun je controle krijgen over je eigen lichaam en je immuunsysteem ?

In hoeverre kun je controle krijgen over je eigen lichaam? En dan vooral over de automatische en onbewuste processen in je lichaam zoals ademen, spijsvertering, de bloedsomloop of zelfs het immuunsysteem.

Bewustwording

Veel coaching is er op gericht om onbewuste processen en denkpatronen bewust te maken en te beïnvloeden. Kunnen we soortgelijke technieken behalve op het mentale ook toepassen op onbewuste processen in het lichaam zoals bijvoorbeeld de werking van je immuunsysteem?

In de eerste plaats kunnen we ons afvragen in hoeverre wij in staat zijn onze houdingen en bewegingen aan te sturen, in welke mate we controle kunnen hebben over het eigen lichaam. Wij zijn dan wel in staat om onze spieren op commando te bewegen, toch gebeuren veel bewegingen die we maken op de automatische piloot. Ook zijn er spieren die veel mensen, niet eens kunnen aansturen, terwijl het theoretisch gezien heel makkelijk zou moeten zijn. Kun je bijvoorbeeld met beide ogen een knipoog geven?

Can you wink with both eyes?

“At lunch today, my husband winked at me. I winked back, then winked at my daughter on the other side with the other eye. My husband was amazed, saying “How did you do that? I can only wink with one eye.” My kids can both wink with both eyes. What about you?”  -Benita Cegarra-

Als je het niet kunt is het echter wel te leren, zoals in principe alle bewegingen in het lichaam die aangestuurd worden door motorische zenuwen te oefenen zijn. Zo hebben we ook leren lopen of leren we autorijden. Hierbij is het vier-staps leerproces dat ik vanuit NLP-training ken heel praktisch. In het eerst stadium ben je onbewust van onbewuste processen oftewel onbewust onbekwaam, daarna wordt je bewust van onbewuste processen, daarna bewust bekwaam en uiteindelijk onbewust bekwaam.

Bewustwording als eerste stap in het leerproces met de ademhaling als een belangrijk onderdeel.

Voordat je onbewuste processen kunt aansturen is dus de eerste logische stap om je bewust te worden van deze processen. Dit kun je vrij gemakkelijk beginnen door aandacht te focussen bij alles wat je doet en zo min mogelijk op de automatische piloot te doen. Of je nu aan het eten koken bent, wandelt of tv kijkt, altijd probeer je bewust te zijn van je handelingen, emoties, sensaties en gedachten. Eigenlijk is dit hetzelfde idee als mindfulness.  Het doet ook denken aan meditatie waar mindfulness weer van afgeleid is. Veel meditatie-technieken focussen op ademhaling. Het lijkt dan ook een cruciaal element van mindfulness om je bewust te zijn van je ademhaling. Breng je aandacht naar je kleine teen of een willekeurig deel van je lichaam en je merkt dat je ook je ademhaling voelt.

Ademhaling is ook één van de processen aangestuurd door het autonome zenuwstelsel die je kunt reguleren. Het vergt discipline en concentratie om bewust te ademen voor een langere periode, maar iedereen kan het oefenen. Ook voor het bewust worden van andere onbewuste lichamelijke processen lijkt ademhaling dus belangrijk. Bijvoorbeeld ook in de Wim Hof methode van Iceman Wim Hof , waarbij ademhaling 1 van de 3 belangrijke speerpunten is. Iceman Wim Hof gebruikt dit om extreme kou te weerstaan door de temperatuur in zijn lichaam te reguleren.

Het Radboud UMC heeft intussen vanuit de wetenschap bevestigd dat je via meditatie je immuunsysteem kunt beïnvloeden!

Wim Hof heeft dus op een bepaald niveau bewust controle over een systeem dat normaal onbewust aangestuurd wordt. Dit kun je ook heel simpel zelf testen door bijvoorbeeld onder een koude douche te gaan staan. En de eerste stap is dan weer om je bewust te worden van de eerste onbewuste respons die waarschijnlijk rillingen zijn, dan juist te blijven doorademen en de sensaties blijven voelen. Als je dit blijft oefenen, zul je zien dat je je lichaam kunt trainen om de respons te reguleren en de kou te weerstaan. Om uiteindelijk misschien wel een half uur in een bak ijs te kunnen staan.

Beïnvloeden van je immuunsysteem

Het nut om een half uur in een bak ijs te staan kun je echter betwisten. Het idee is echter reuze interessant, want wat als je ook over andere onbewuste processen in je lichaam controle kunt krijgen? Wim Hof stelt onder meer dat hij met zijn aanpak wil laten zien dat immuunziektes overwonnen kunnen worden, en zijn stellingname wordt nu door de wetenschap bevestigd. Hij heeft ondere andere met een groep chronische zieken de Kilimanjaro beklommen. Wim Hof zijn visie is dat je door bewustwording en ademhaling jezelf kunt trainen om invloed uitoefenen op onbewuste lichaamsprocessen, je immuunsysteem en iedere ziekte kan overwinnen. De methode vind je hier: http://www.highexistence.com/the-wim-hof-method-revealed-how-to-consciously-control-your-immune-system/

Bewust worden van ademhaling of kou kunnen mensen misschien begrijpen, maar hoe invloed uit te oefenen op je immuunsysteem om een immuunziekte te genezen? In de volgende blogs zal ik verder uitleggen hoe je bewust kunt worden van bijvoorbeeld je immuunsysteem, stress respons en hart met het doel er controle over uit te oefenen.

Over de auteur Willem Visser:

willem-visser

Willem Visser is Cranio-sacraal therapeut en NLP coach | @energyisflowing voor meer informatie kijk op: www.energyisflowing.nl

 

Delen..
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone