Categorie archief: Lichaam

groene-smoothie

Gemakkelijk en snel gezond en fit met groene smoothies

Jezelf gezond en fit voelen dat willen we allemaal toch?

Voel jij je gemakkelijk en snel gezond en fit? Met enige regelmaat hoor ik mensen om mij heen verzuchten: “ik ben altijd snel moe, ik heb weinig energie, ik heb gemakkelijk stress, ik zit niet snel lekker in mijn vel en ik heb geen tijd of ik vind het niet gemakkelijk om dat te veranderen”. Meestal komt er dan nog zoiets: “Eigenlijk zou ik…. Of: Als ik meer tijd zou hebben dan zou ik etc…” Lees verder Gemakkelijk en snel gezond en fit met groene smoothies

Delen..
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Triggerpoints en pijnklachten

Triggerpoints en pijnklachten in de lies, het bekken en de regio van het bovenbeen

Uit onderzoek door Drs. Janet Travell en David Simons, auteurs van ‘The Trigger Point Manual’, blijkt dat triggerpoints de primaire oorzaak van pijnklachten zijn. Triggerpoints zijn een factor in bijna elke pijnlijke aandoening, in veel gevallen voor 75%. In dit artikel vind je uitleg over wat triggerpoints zijn, de oorzaken en wat je eraan kunt doen.

Oorzaken van triggerpoints

Triggerpoints, een plaatselijke kramp -ook wel ‘knoop’ genoemd- in een spier zijn vaak het gevolg van verkeerd gebruik van spieren. Zoals kan gebeuren bij:

 • (Te) zware inspanning, bijvoorbeeld iets dragen dat te zwaar is of te intensief trainen terwijl je niet fit bent
 • Verkeerde (werk)houding
 • Een acuut trauma (een val of ongeluk)
 • Inactiviteit na het dragen van bijvoorbeeld gips of een brace
 • Stress, angst, allergieën, voedingstekorten
 • Pijnvermijdingsgedrag (je wilt een pijnlijke spier ontzien)

In het laatste geval ontstaan triggerpoints in spieren die de taak van de verzwakte spier overnemen. Zo vormt zich een keten van verstoringen in het gehele lichaam.

Triggerpoints kunnen de oorzaak zijn van verschillende klachten

Eén enkele gebeurtenis kan een triggerpoint doen ontstaan, en je kunt de gevolgen voor de rest van je leven houden als dat triggerpoint niet goed is aangepakt.

Je lichaam reageert instinctief op een schadelijke ‘event’ om zichzelf te beschermen. Het lichaam doet dat door het veranderen van de manier waarop je beweegt, zit of staat. Dit gebeurt in je spieren, pezen, ligamenten en gewrichten. Dit levert in plaats van kracht en flexibiliteit onevenwichtigheden in je spieren op, evenals houdingsproblemen in het hele lichaam.

Alsof dat nog niet erg genoeg is. Ook je bloedstroom kan beperkt worden. Wanneer die beperkte bloedstroom o.a. je centrale zenuwstelsel aantast, zal het afgeleide pijnen (‘referred pain’) uitzenden. Bij ieder triggerpoint komt deze afgeleide pijn telkens voor in dezelfde, karakteristieke patronen.

Iedereen heeft triggerpoints! De effecten hiervan kunnen zijn:

 • Pijn
 • Problemen met bewegen, zoals stijfheid, beperkte beweeglijkheid en krachtsverlies
 • Andere symptomen, zoals evenwichtsstoornissen, tintelingen, wazig of dubbel zien, gevoelloosheid in bijvoorbeeld handen en voeten

Hoe herken ik een triggerpoint?

 • Triggerpoints ontstaan altijd in het midden van spiervezels. Als je met je vingers over een van je spieren heengaat, voelt de triggerpoint aan als een knoop, die in grootte kan variëren van een speldenknop tot een erwt en zelfs nog groter. Als je de spierbuik (het dikste,vlezige deel) weet te vinden, zit je meestal precies op het triggerpoint dat de pijn veroorzaakt.
 • Een triggerpoint is bijzonder pijnlijk als je erop drukt. Als een triggerpoint actief is, kun je schrikken, ineenkrimpen en/of terugdeinzen.
 • Er zijn ook heel pijnlijke plaatsen bij de plek waar de spier zich aan het bot hecht. Volgens Travell en Simons is dit een ‘bijproduct’ van triggerpoints in de spierbuiken. Ze kunnen bestaan uit overgevoelig bindweefsel dat wordt geteisterd door de stress van constante spierspanning.
 • Een kenmerk van triggerpoints is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen in het lichaam.

Hieronder staan een aantal afbeeldingen van triggerpoints die pijn in het bekken, de lies en het bovenbeen kunnen veroorzaken. Triggerpoints kunnen een rol spelen bij bekkenpijn, liespijn en restless legs. Het kruisje op de diverse plaatjes geeft bij benadering de triggerpoint in de betreffende spier aan. In de tekening zie je veelal één zijde van het lichaam ingetekend. Dat betekent niet automatisch dat er aan de andere zijde van je lichaam geen triggerpoints kunnen zitten. De rode vlakken geven de afgeleide pijnpatronen aan. De tekeningen van de afgeleide pijnpatronen zijn de sleutel tot het vinden van de triggerpoint(s). Het meest betrouwbare criterium voor het vinden van een triggerpoint is zijn extreme gevoeligheid.

triggerpoints-pijnklachten triggerpoints-pijnklachten triggerpoints-pijnklachten

 

Triggerpoints… ik heb ze! Wat te doen?

Na het lezen van deze informatie heb ik het idee dat ik triggerpoints heb. Wat nu te doen? Maak een afspraak bij een ‘Triggerpointcoach’. Dit zijn behandelaars geschoold in de zelfhulp methode van Clair Davies. Hij/zij geeft je voldoende informatie om met het deactiveren van triggerpoints aan de slag te gaan. Triggerpointcoaches vind je op www.triggerpointcoach.nl.

Daarnaast raad ik je aan om op de site http://www.triggerpointboek.nl/aandoening.htm meer te weten te komen over triggerpoints en diverse aandoeningen. Er zijn videoclips en/of foto’s geplaatst waarop jij kunt zien hoe je met zelfmassage de pijn kunt verhelpen. Daarnaast kun je op deze site ook het ‘Handboek Triggerpoint-therapie – verminder zelf pijnklachten’ geschreven door Clair Davies kopen. Dit is een duidelijk geschreven boek (en voorzien van diverse tekeningen) dat eigenlijk niet mag ontbreken in jouw boekenkast. Je leert je eigen pijn – of die van een ander – te verlichten. En dat is toch welzijn!

Over de auteur Corrie Wierda:

Corrie-WierdaBovenstaand artikel heb ik geschreven in de hoop dat het je aanmoedigt om de mogelijkheid te onderzoeken ‘dat triggerpoints de ontbrekende schakel in jouw zoektocht naar verlichting van pijn kunnen zijn’… Én omdat ik regelmatig in mijn praktijk ‘MOVE – Massages & Beweging’ cliënten van hun pijn af help door hun triggerpoints te behandelen.

Voor meer informatie kijk op: http://www.move-massages.nl/

Delen..
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone